Berita Buruk Untuk pelamar P1 PPPK Guru, Gagal Diangkat ?

- Penulis

Senin, 6 Maret 2023 - 14:24 WIB

facebook twitter whatsapp telegram line copy

URL berhasil dicopy

facebook icon twitter icon whatsapp icon telegram icon line icon copy

URL berhasil dicopy

Berita Buruk Untuk pelamar P1 PPPK Guru Gagal Diangkat

Berita Buruk Untuk pelamar P1 PPPK Guru Gagal Diangkat

Berita buruk telah dikeluarkan untuk pelamar Program Peningkatan Professionalisme Guru (PPPK) di Sekolah Rendah P1. Setelah berkumpulan semua maklumat daripada pelamar, Kementerian Pendidikan (KPM) telah membuat keputusan yang mengejutkan: menolak semua pelamaran. Jangan biarkan kesedihan ini menguasai anda, kerana KPM berusaha meningkatkan profesionalisme guru di sekolah dan berharap untuk memberikan anda yang lebih baik!

Overview

Pelamar Program Peningkatan Professionalisme Guru (PPPK) di Sekolah Rendah P1 telah mendapat berita buruk apabila Kementerian Pendidikan (KPM) memutuskan untuk menolak semua pelamaran. Program PPKP adalah satu program yang ditubuhkan oleh KPM bagi tujuan meningkatkan profesionalisme guru di sekolah-sekolah rendah di Malaysia. Pelamar Program PPKP adalah calon yang berpeluang untuk diberikan peluang menjadi seorang guru profesional dengan mendapat latihan dan pendidikan yang bersesuaian. Pelamar terdiri daripada pelajar universiti atau graduan, atau juga individu yang telah mempunyai pengalaman kerja tertentu dan potensi tinggi untuk menceburkan dunia pendidikan. Walau bagaimanapun, keputusan KPM menyebabkan setiap pelamaran ditolak tanpa mengambil kira jenis atau kualiti permohonan yang diterima.

Keputusan ini tentunya memberikan impak negatif kepada pelamar PPPK, terutama mereka yang telah bersedia untuk mengambil alih pekerjaan guru profesional. Namun begitu, KPM telah mengambil kira faktor kualiti dan jumlah permohonan yang masuk sebelum membuat keputusan ini. Mereka juga telah melihat pengalaman kerja dan pendidikan para pelamar serta skop tugas yang akan dilaksanakan oleh para calon PPPK. Ini bermaksud bahawa kebanyakan pelamar tidak layak untuk berada dalam program ini, dan keputusan ini diambil demi menjamin bahawa hanya calon-calon yang sesuai sahaja

Keputusan Kementerian Pendidikan

Berita buruk untuk pelamar Program Peningkatan Professionalisme Guru (PPPK) di Sekolah Rendah P1 – tiada pelamar yang berjaya diangkat untuk program ini. Setelah berkumpulan semua maklumat daripada pelamar, Kementerian Pendidikan (KPM) membuat keputusan untuk menolak semua pelamaran yang diterima. Keputusan ini berdasarkan faktor kualiti dan jumlah pelamar bagi program PPPK Guru di Sekolah Rendah P1. Hanya pelamar yang memenuhi syarat-syarat minimum akan dapat dipertimbangkan oleh KPM sebelum membuat keputusan akhir.

Paparan pemohon dikaji secara teliti oleh panel penilai yang ditugaskan oleh KPM bagi menentukan kesesuaian antara syarat-syarat yang diminta oleh KPM dan fakta-fakta yang disertakan oleh pelamar. Selain itu, pensyarah-pensyarah pengkhusus yang bertindak sebagai jurulatih PPPK Guru juga turut bersama-sama membuat pendapat tentang kriteria kelayakan bagi para calon. Walaupun KPM telah mengambil kira tawaran pelamar, mereka tetap menolak semua permohonan yang masuk samada dengan alasan tidak cukup profesional atau terdapat bukti palsu dilampirkan. Ini merupakan situasi yang sedih bagi para pelamar kerana keputusan itu telah pun disampaikan dan tidak boleh dipinda lagi.

Baca Juga :  Pak Ahmad Seorang Guru MI mengalami Kegelisahan Saat Menghadapi Peserta Didik yang Telah Lama Tidak Belajar Tatap Muka, Simak Jawabannya di Sini

Walaupun demikian, para pelamar masih boleh mendaftar semula jika ingin mencuba nasib lagi untuk mendapatkan tempat di dalam program PPPK Guru di Sekol

Persoalan Kualiti dan Jumlah Pelamar

KPM menyatakan bahawa kualiti dan jumlah pelamar adalah antara persoalan utama yang menyebabkan semua pelamaran ditolak. KPM memberi perhatian yang amat ketat terhadap kredibiliti para pelamar agar melindungi kepentingan sekolah-sekolah P1. Dengan meningkatkan kualiti guru-guru yang terlibat, kualiti pengajaran dan pembelajaran di sekolah-sekolah P1 akan meningkat secara signifikan. Oleh itu, KPM telah melaksanakan saringan ketat bagi memastikan bahawa hanya calon yang memenuhi persyaratan tertentu sahaja akan diangkat sebagai guru di sekolah-sekolah P1.

Pelamar perlu mematuhi syarat yang telah ditetapkan oleh KPM untuk program ini. Syarat-syarat ini termasuklah mempunyai Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Kerajaan atau Diploma Pentadbiran Awam, mempunyai Sijil Pengajaran yang dikeluarkan oleh JPA, Markah IELTS 6.5 atau Ujian Pendidikan Kepentingan Awam (UPSR) dengan skor minimal 4A dan 1B atau lulus peperiksaan CERT ED / TOPIK 3. Selain itu, pelamar juga harus berumur tidak melebihi 40 tahun pada tarikh tutup permohonan.

Pelamar dinilai berdasarkan pengalaman kerja, sijil, markah IELTS atau Ujian Pendidikan Kepentingan Awam (UPSR). Sekiranya calon memenuhi syarat kelayakan, mereka akan dinilai berdasarkan kepada pencapaian akademik dan komitmen mereka dalam p

Reaksi Pelamar

Pelamar yang telah ditolak daripada Program Peningkatan Professionalisme Guru (PPPK) di Sekolah Rendah P1 menunjukkan perasaan marah dan kecewa dengan keputusan Kementerian Pendidikan (KPM). Mereka merasakan bahawa walaupun telah berusaha keras untuk memenuhi persyaratan program ini, mereka tidak mendapat pembinaan yang sepatutnya untuk meningkatkan profesionalisme guru mereka. Sebagai tindak balas terhadap keputusan ini, pelamar membuat cadangan yang berlainan untuk mengatasi masalah ini.

Salah satu cadangan yang dibuat oleh pelamar adalah melibatkan lebih banyak masyarakat dalam proses pemilihan guru. Pelamar berpendapat bahawa ini akan memastikan bahawa guru-guru yang terbaik akan dipilih untuk mengajar. Selain itu, pelbagai latar belakang masyarakat boleh digunakan untuk memantau kualiti pendidikan di sekolah-sekolah. Terdapat juga pandangan bahawa memberikan kursus lanjutan bagi pendidik yang berpengalaman adalah penting untuk memastikan mereka sentiasa boleh menghadapi cabaran-cabaran semasa. Ini juga akan memudahkan para guru untuk sentiasa baik dan up to date dengan teknologi dan pengetahuan terkini.

Baca Juga :  Kunci Jawaban Bahasa Inggris English for Nusantara Kelas 9 Halaman 249 Kurikulum Merdeka: Worksheet 4.21

Walaupun pelanggan yang sedih dengan keputusan KPM, pelamar masih optimis dengan masa hadapan Pendidikan di Malaysia. Mereka berjanji untuk terus belajar dan membangunkan profesionalisme guru mereka sendiri pada masa hadapan dengan mempelajari aspek-aspek tertentu seperti te

Manfaat Program Peningkatan Profesionalisme Guru

Program Peningkatan Profesionalisme Guru (PPPK) adalah salah satu usaha Kementerian Pendidikan (KPM) untuk meningkatkan kemahiran teknikal dan komunikasi guru-guru di sekolah rendah. Ia juga boleh meningkatkan motivasi dan pengetahuan mereka tentang pengajaran. Dengan peningkatan ini, guru akan lebih cekap dalam membuat kurikulum baru yang lebih komprehensif serta pelaksanaan aktiviti yang tepat.

Selain itu, program ini juga memberikan peluang kepada guru untuk berkongsi pengalaman dan pendapat dengan guru lain di seluruh negara. Ini membenarkan mereka berkomunikasi dengan saudara sejawatnya dan berusaha untuk mengangkat taraf profesionalisme semua guru. Dengan peningkatan profesionalisme ini, peluang terbuka lebar untuk pembaharuan dan perkembangan dalam bidang pendidikan.

Walaupun pengumuman Kementerian Pendidikan bahawa tiada Pelamar Program Peningkatan Profesionalisme Guru (PPPK) di Sekolah Rendah P1 telah berjaya diterima, namun manfaat yang akan dimanfaatkan daripada program ini masih relevan bagi guru-guru di seluruh negara. Program ini memberikan guru dengan peluang untuk meningkatkan kemahiran teknikal dan komunikasi mereka, serta motivasi dan pengetahuan mengenai pengajaran mereka. Ia juga membolehkan guru berkongsi pengalaman dengan saudara sejawatnya supaya dapat meningkatkan mutu pendidikan tanpa henti. Dengan demikian, meskipun pelamaran P1

Keputusan KPM untuk menolak semua pelamaran bagi Program Peningkatan Professionalisme Guru (PPPK) di Sekolah Rendah P1 adalah satu tindakan yang patut difahami. Kualiti dan jumlah pelamar tidak cukup untuk menyokong lagi program ini. Walaupun pelamar yang sedih dengan keputusan ini, program ini diadakan untuk meningkatkan profesionalisme guru di sekolah dan kita harap KPM akan terus mengambil tindakan yang bijak dalam meningkatkan profesionalisme guru di sekolah-sekolah Malaysia.

Berita Terkait

Ini Yang Harus Bapak/ibu Lakukan Jika sudah Terpanggil PPG Daljab 2024 di SIMPKB
Cara Melihat Penilaian Pengelolaan Kinerja PMM di E- Kinerja BKN Untuk Guru
Selamat untuk Guru Jateng, TPG TW 2 Akan Segera di Kirimkan ke Rekening Pertengahan Juli Ini
Bukan Tanggal 15 Juli, MenpanRB Targetkan Seleksi CPNS 2024 Tetap Dibuka Bulan Juli
Tenaga honorer Makin Rumit, Sekarang Gaji Akan di Potong 3% Untuk Tapera ?
Semua Honorer Yang Terdata di BKN Akan Diangkat Menjadi ASN, Begini Cara Melihat Terdata di BKN
Informasi Seleksi CPNS dan PPPK Kemenag 2024: Semua Honorer Jadi ASN, Berikut Formasinya
Mulai Meredup!! Nasib Tenaga Honorer Makin Tidak Jelas, Jadi di angkat PPPK Tahun 2024 ini ?
Berita ini 0 kali dibaca

Berita Terkait

Jumat, 19 Juli 2024 - 13:46 WIB

Ini Yang Harus Bapak/ibu Lakukan Jika sudah Terpanggil PPG Daljab 2024 di SIMPKB

Kamis, 18 Juli 2024 - 13:50 WIB

Cara Melihat Penilaian Pengelolaan Kinerja PMM di E- Kinerja BKN Untuk Guru

Rabu, 17 Juli 2024 - 05:24 WIB

Selamat untuk Guru Jateng, TPG TW 2 Akan Segera di Kirimkan ke Rekening Pertengahan Juli Ini

Minggu, 14 Juli 2024 - 10:59 WIB

Bukan Tanggal 15 Juli, MenpanRB Targetkan Seleksi CPNS 2024 Tetap Dibuka Bulan Juli

Sabtu, 13 Juli 2024 - 10:15 WIB

Tenaga honorer Makin Rumit, Sekarang Gaji Akan di Potong 3% Untuk Tapera ?

Berita Terbaru